Napsali o výstavě

Autor: Jan Chmelíček, Právo, 12. 3. 2008
Legoland v Paláci šlechtičen

Svérázným dokumentem toho, jak se padesát let patentovaná hračka během času zmocnila kluků od raného dětství až do šedesátky, je výstava Lego – hračka i hobby 2008, kterou dnes otevírají v brněnském Paláci šlechtičen. Návštěvníci na ní až do června uvidí 41 velkých a tři desítky menších modelů, vytvořených z kostiček světoznámé stavebnice, nesoucí od roku 2000 přívlastek Hračka století.

Jejich autory jsou muži všech věkových, sociálních i profesních kategorií, kteří se od roku 2004 sdružují kolem internetového serveru kostky.org. Na jeho stránkách si vyměňují zkušenosti s používáním různých stavebních technik zhruba dvě stovky českých a slovenských fanoušků, kteří svému koníčku věnují všechen volný čas, ale také spoustu peněz. Lego, jak sami konstatují, není totiž nic levného a takové projekty, jako je například v Brně vystavený model kolejiště s kusem města a okolní krajiny, přijde jen na součástkách zhruba na 300 tisíc korun.

Na své si přijdou velcí milovníci plastových stavebnic se spoustou elektrických i mechanických vymožeností, ale i malí návštěvníci, kteří budou moci během výstavy vyzkoušet svoji zručnost u několika hracích stolků.

Autor: op, Deník Blesk, 11. 3. 2008
Co všechno se dá postavit z Lega
Parádní výstava modelů a objektů z legendární stavebnice Lego je k vidění v Paláci šlechtičen v centru Brna.

Návštěvníci si prohlédnou třeba model brněnské vily Tugendhat, rozsáhlé kolejiště s pohyblivými vláčky, nádražími, skalami i hradem, uvidí i velký model kolesového parníku Mark Twain či Šalamounův chrám.

Celkem bude do 7. června v Etnografickém ústavu vystaveno 41 hlavních velkých modelů a dalších 30 menších výtvorů. Výstavu pořádá Moravské zemské muzeum ve spolupráci s nadšenci z internetového portálu KOSTKY.ORG.

Autor: KRISTÝNA CHMELÍKOVÁ, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava, 11. 3. 2008
Z lega jde postavit i robot, který zápasí v sumo
V Moravském zemském muzeu v Brně začne zítra velká výstava, kterou připravily desítky milovníků známé stavebnice

Brno - Tolik kostiček stavebnice Lego snad nemají ani v republikovém skladu firmy, říkají tvůrci výstavy nazvané Lego - hračka i hobby, která začne zítra v Paláci šlechtičen Moravského zemského muzea v Brně. Z několika milionů plastových kousků tam o víkendu jejich příznivci postavili modely hradů, akční výjevy ze světa kovbojů i hvězdných válek, rozsáhlé kolejiště ovládané počítačem i kostičkovou variantu brněnské vily Tugendhat. „Je tu kolem čtyřiceti modelů, výstavu půl roku připravovalo na padesát lidí, kteří se sdružují na sběratelském serveru Kostky.org,“ říká o expozici, která bude otevřena do června, jeden z nadšených stavitelů, Radovan Pekárek. „Chceme ukázat, že z lega jde postavit opravdu všechno, nemusí zůstat jen u obligátních hasičských stanic,“ sděluje Pekárek. Sám se se stavebnicí seznámil jako malý kluk - a vůbec to tenkrát nevypadalo na sběratelskou vášeň. „K tomu jsem přišel až s narozením syna,“ vzpomíná muž, který se specializuje na lego-vláčky. „Koupil jsem mu vláček. Potom další. Pak bylo málo kolejí, no a dnes toho máme doma za statisíce,“ směje se.

Krajinou bude jezdit třináct vlaků Třináct z jeho vláčků bude v muzeu jezdit lego-krajinou na ploše téměř čtyři krát tři metry. Tu mu pomáhali stavět další čtyři kolegové osm dní. „U mé speciality, tedy vlaků, se musí hlídat hlavně naprogramování drah, skládat můžu podle fantazie. Ti, kdo stavějí budovy, si je musí naprojektovat,“ popisuje Pekárek. Sám se za sběratele nepovažuje, prý jen staví. „Ale třeba jeden kolega sbírá pouze figurky, má jich přes dva tisíce. Já nesbírám taky proto, že bych to nevydržel nerozbalit. S legem se má hrát, ne ho mít ve skříni,“ říká Pekárek. Rozbalením prý originál stavebnice ztratí víc než polovinu sběratelské ceny. „Ale sběratelé mincí jimi taky přece neplatí,“ hájí své kolegy Pekárek. Na legu, jehož první kostka přišla na svět v roce 1949 a dnes se na světě vyrobí 600 dílků za sekundu, ho baví i to, že výrobci drží krok s dobou. „Nejen že je každý rok nová benzinka či hasičská stanice, přicházejí i technické změny,“ poukazuje Pekárek na stoupající oblibu počítačů.

Stavebnici lze i naprogramovat „Hodně lidí si lego představí jen jako kostičky, ale dnes to jsou i dílky s počítačovými čidly. Můžete si postavit robota a naprogramovat, co bude dělat. To dnes hodně využívají i na školách, vlastně to funguje podobně jako dřív výuka v programu Karel,“ přirovnává Pekárek a dodává, že s takovými roboty se na světě už pořádají i překážkové závody nebo třeba zápasy v sumo.


Autor: jih, Regionální mutace| Lidové noviny - Brno, 10. března 2008
Tugendhat stojí, muzeum padlo

BRNO Svět z kostek, svět v kostce. Rytíři, kovbojové, architektonické památky, dno oceánu i scény slavných filmů... To všechno dokázali z malinkých kostiček postavit nadšenci, kteří kouzlu stavebnice Lego propadli bez ohledu na věk. O víkendu dokončovali v brněnském Paláci šlechtičen poslední úpravy, od středy jejich dílo uvidí hosté.

Ze zhruba čtyř desítek lidí, kteří se na brněnské výstavě podíleli, mají ti nejmladší okolo šestnácti, ti nejstarší jsou v předdůchodovém věku. „Většinou jde o vysokoškoláky a třicátníky,“ popisuje garant výstavy Jiří Macháček z Moravského zemského muzea. Zatímco někteří dávají přednost hotovým stavebnicím a jsou spíše sběrateli, většina je staviteli a konstruktéry, kteří si své modely vytvářejí sami a díly na ně nakupují ve specializovaných prodejnách nebo po internetu.

Legofilové z České i Slovenské republiky se sdružují kolem internetového serveru kostky.org. Poprvé se svými díly představili vloni ve Svitavách, kde se také objevil nápad pro Brno vybudovat něco typického. „Abych mohl postavit vilu Tugendhat, musel jsem rozebrat budovu Národního muzea, které jsem měl ve Svitavách,“ vysvětluje Eduard Hybler, autor legovské repliky klenotu funkcionalistické architektury. „Chyběly by mi totiž kostky,“ dodává. Čtyřiadvacetiletý Slovák studuje v Praze obor finanční matematika a kvůli stavbě vilu v Brně několikrát navštívil. Plány připravoval tři měsíce, pečlivě je překresloval do „lego-geometrie“, tedy na čtverečkovaný papír. Vila má i vybavený interiér včetně zimní zahrady či onyxové stěny. Kolik kostek na stavbu padlo, Eduard Hybler neví. A dva tisíce kostek, které musel pečlivě pospojovat a uložit do základů, stejně ani nejsou vidět.

„Mám snad raději kouřit a chodit do hospody? A aspoň přítelkyně ví, jaký dárek mi udělá radost,“ žertuje Václav Vrzáň z Hradce Králové. Jeho bezmála dvoumetrový kolesový parník je jednou z dominant expozice. K upřesnění jeho představ posloužila osmadvacetiletému řidiči stará vystřihovánka z časopisu, dílo skládal asi dva měsíce. K levným ale legokoníček nepatří. Nákup samostatných dílů je prý dvakrát tak dražší, než když se kupují hotové stavebnice.

Legoví hračičkové si však dávají záležet na dokonalosti, i když ji nikdo neuvidí. Takže zeměkouli z Lega v poslední místnosti měřítkově odpovídá Měsíc v jiné části expozice, a to i vzdálenostně. „Vypočítali jsme to na jedenáct metrů, takže musel do jiné vitríny,“ upřesnil Hybler. Za pozornost stojí i plakátová výzdoba v dílně automechanika či výjev, kdy strážník peskuje paničku nevychovaného psa. Z Lega jde totiž udělat opravdu vše a smysl pro humor legofilům nechybí. Takže klidně lze na kolejišti s vláčky z lega ovládaných počítačovými prvky z téže stavebnice najít i popásající se krávy Milka. Z legokostek, pochopitelně.


Autor: Markéta Stulírová, Brněnský deník, 11. 3. 2008
Kostky Lega vyzdobí Brno

Brno - Moravské zemské muzeum zahájí ve středu v Paláci šlechtičen novou výstavu Lega.

Historické stavby, vesmírné stanice či postavy v nadživotní velikosti. To vše je Lego, malé plastové kostičky, které znají děti i dospělí po celém světě. Letos tato stavebnice oslaví padesáté výročí a u této příležitosti připravilo Moravské zemské muzeum v Paláci šlechtičen novou výstavu nazvanou Lego – hračka i hobby 2008.

„Výstava je přehlídkou vybraných sbírek a staveb několika desítek nadšenců z České a Slovenské republiky, kteří se již několik let sdružují kolem internetového serveru Kostky.org,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Macháček.

Mezi vystavenými díly ze stavebnice Lego návštěvníci výstavy uvidí například Šalamounův chrám, Divoký západ, Hvězdné války či brněnskou vilu Tugendhat. „Stavitelé těchto objektů si vzájemně vyměňují zkušenosti s používáním různých stavebních technik a v případě rozsáhlejších projektů spojují své části v celky,“ přiblížil spolupráci nadšenců všech věkových kategorií Macháček.

Technickou vyspělost této stavebnice dokládá i funkční železniční kolejiště s provozem vlakových souprav ovládaných miniaturními počítačovými prvky.

„Na své si na výstavě přijdou i dívky a ženy, a to u vystavené série Belville, která obsahuje nejstarší série stavebnice Lego,“ dodal Macháček.

Pro malé návštěvníky je u příležitosti výstavy Lego – hračka i hobby 2008 přichystáno několik hracích stolků, na kterých si mohou vyzkoušet svoji zručnost a fantazii.

Výstava, kterou až do sedmého června hostí Palác šlechtičen v Kobližné ulici, je otevřena od úterý do soboty, vždy od devíti do pěti hodin večer.


Autor: Jaroslav Švanda, Šíp, 8. 3. 2008
Z lega jde postavit i vláčková dráha

BRNO – Jedinečná výstava se chystá v Moravském zemském muzeu v Paláci šlechtičen v Brně. Fandové do stavebnic Lego předvedou, co vše se dá z kostiček postavit. K vidění budou hrady, výjevy z Hvězdných válek i světa kovbojů. Unikátním modelem pak bude obrovská vláčková dráha.

„Něco podobného ještě nikdy nikdo nepostavil, a to nejen u nás, ale ani ve střední Evropě,“ podotkl garant výstavy Jiří Macháček. Na celou výstavu padly desetitisíce kostek lega, které sestavovali sběratelé stavebnic z Česka i Slovenska. „Jednotlivé exponáty vznikaly i několik měsíců,“ poznamenal Macháček. Pro veřejnost začne výstava příští středu.

Zpět na hlavní stránku