Lego - hračka i hobby 2008

V letošním ruce uplyne 50 let od patentování nenápadné plastové kostičky, která tvoří základ celosvětově proslulé stavebnice. Tato kostka nahradila dřevěné hračky, které firma původně vyráběla. Její název je odvozen z výrazu "leg godt" - "dobře si hrej". Kvalitu stavebnice potvrzuje i přívlastek Hračka století, který obdržela v roce 2000.

Příznivci stavebnice LEGO z České a Slovenské republiky se již několik let sdružují kolem internetového serveru KOSTKY.ORG. Na těchto stránkách si vyměňují zkušenosti s používáním různých stavebních technik, představují své vlastní výtvory i sbírky. Po úspěšné výstavě ve Svitavách se nyní přemístili do Brna, kde ve spolupráci s Moravským zemským muzeem pořádají druhý ročník výstavy s názvem LEGO - hračka i hobby 2008.

Výstava nepředstavuje dějiny firmy ani detailní vývoj podoby těchto stavebnic, nýbrž aktuální sbírky a stavby desítek nadšenců. Jejich výtvory návštěvníky přenesou do nových časových a prostorových dimenzí. Diváci se stanou svědky vysvěcování Šalamounova chrámu, tak jak ho popisuje biblický příběh, navštíví Divoký západ, uvidí v akci Indiana Jonese a další hrdiny; zúčastní se Hvězdných válek. Technickou vyspělost této stavebnice dokládá plně funkční rozsáhlé železniční kolejiště s provozem vlakových souprav ovládaných miniaturními počítačovými prvky , zmenšené makety dopravních modelů nebo architektury (např. vila Tugendhat). Na své si přijdou i dívky u prezentace série Belville. Svou zručnost a fantazii si budou moci malí i velcí návštěvníci vyzkoušet u několika hracích stolků nebo při hádání sestavených filmových ukázek.

LEGO je nejen hračka pro děti a hobby pro dospělé, ale i úžasný prostředek pro technické i umělecké vidění světa.

Jiří Macháček

Zpět na hlavní stránku